Faith Kakembo – med en stark tro kommer man långt 

Som en blixt från klar himmel damp Faith Kakembo ned i Melodifestivalen 2020. Med en röst utan dess like och en härlig utstrålning frågade man sig var hon hållits gömd så länge. Tydligen har musiken alltid funnits i hennes liv men fokus har varit på annat. Vem är denna nya stjärna på artisthimlen egentligen och har hon kommit för att stanna? 

Snabba fakta om Faith Kakembo

Fullständigt namnElna Faith Kakembo Wilén
Ålder37 (född 1985)
StjärnteckenVädur
BorJönköpings kommun
FamiljMaken Kristian och deras barn, fött 2022

Faith Kakembo – från gospelkör till melodifestival

Faith Kakembo var en av de näst intill okända artisterna i Melodifestivalen 2020. Den uppmärksamme vet dock att hon först fick sitt genombrott i tävlingen P4 Nästa 2019. Där ställde hon upp med låten “Through fire and rain” och kom på tredje plats. Det tog inte lång tid därefter innan hon blev ombedd att delta i Melodifestivalen.

Hon har berättat om sin kärlek till musiken i många intervjuer. Hon har sjungit i kör sedan barnsben och alltid haft detta som en favorithobby bredvid fotbollen. Vägen till kören gick via kyrkan där hon varit aktiv med sin familj sedan de kom till Sverige. Idag har hon fyra singlar på Spotify:

  • Through fire and rain (2019)
  • Crying rivers – bidrag i Melodifestivalen 2020
  • O come, all ye faithful (2021 – cover)
  • Freedom – bidrag i Melodifestivalen 2022

Sjuksköterska med en egen sida på Wikipedia

Det som gör Faith Kakembos historia speciell, och som såklart tilltalar svenska folket, är hennes yrke som sjuksköterska. Det är väl inte så unikt i sig självt men i under corona-pandemin blev det extra uppmärksammat. Efter melodifestivalen 2020 stängde landet i princip ner och musiken fick vila när Kakembo blev inkallad till krisen på IVA.

Kakembo var en av alla dem inom vården som fick ta hand om covid-patienter och jobba enorma mängder övertid. Hon beskriver sig själv som stark och tuff men erkänner att även hon till slut behövde en sjukskrivning för att återhämta sig. Ändå lyckades hon samla kraft för ännu ett deltagande i melodifestivalen 2022.

Trots sin kärlek till musiken har hon flera gånger sagt att hon inte tänker lämna sitt yrke för en artistkarriär. Musiken är hennes passion och fritidssyssla, något som ger henne styrka. Kanske är det hälsosammast att behålla den balansen. 

Faith Kakembo hittade musiken i kyrkan i Jönköping

Kakembo hittade alltså musiken genom kyrkan i Sverige. I Jönköping där hon växt upp är den kristna tron än idag väldigt närvarande och många engagerar sig i kyrkan och dess aktiviteter. Det var där som hon och systern började sjunga gospel. 

Vad är skillnaden på gospel och vanlig kör kan man fråga sig. Den som konfirmerat sig i Sverige och sjungit några psalmer i kör kan nog enkelt se och känna skillnaden i den kraft gospelsång har i jämförelse. Enligt wiki är gospel: 

  • En kyrklig musikgenre från USA som vuxit fram främst i afroamerikanska församlingar
  • Sånger bestående av kristet budskap som framförs av körer 
  • Inspiration till mycket av dagens pop och rock
  • Ett sound som också används i icke-spirituell kontext idag
  • Karaktäriseras av stark sång och ofta flera stämmor

Faith Kakembo – ursprung och framtid

Faith Kakembo kom till Sverige när hon var ett år gammal, tillsammans med sin mamma, pappa och två syskon. Föräldrarna sökte ett bättre liv och trygghet för sina barn att växa upp i, vilket inte erbjöds i Uganda där hon föddes. 

Uganda är ett land med omkring 49 miljoner invånare i östra Afrika. Angränsande länder är Republiken Congo, Rwanda, Sydsudan, Kenya och Tanzania. 1986 när Faith Kakembos familj lämnade landet hade ett inbördeskrig brutit ut som skulle komma att pågå fram till 1996. 

Världen idag ser i viss mån annorlunda ut. Faith har berättat att hon känner sig trygg och uppskattar sina besök i hemlandet nuförtiden. Det är dock Sverige som är hennes hem, där hon har satt sina rötter och där hennes familj växer. I flera intervjuer har hon uttryckt sin längtan efter att bli mamma och på instagram i ett inlägg från 9 november 2022 syns en nyfödd och efterlängtad bebis.

Senaste

Auguste Rahmberg, regissören med film i blodet.

Auguste Rahmberg har Lena Olin som mamma, och Örjan...

Landrins bil, återförsäljare av premiumbilar.

Landrins bil, som grundades redan 1968, kan stoltsera med...

3 ovanliga spartips som du bör implementera i ditt liv

Ett av de viktigaste alternativen för en bra privatekonomi...

iGaming i Sverige: Påverkan på ny teknik

När det kommer till branscher som haft stor inverkan...

Nyhetsbrev

Auguste Rahmberg, regissören med film i blodet.

Auguste Rahmberg har Lena Olin som mamma, och Örjan...

Landrins bil, återförsäljare av premiumbilar.

Landrins bil, som grundades redan 1968, kan stoltsera med...

3 ovanliga spartips som du bör implementera i ditt liv

Ett av de viktigaste alternativen för en bra privatekonomi...

iGaming i Sverige: Påverkan på ny teknik

När det kommer till branscher som haft stor inverkan...

Maria Bonnevie rör sig alltid i fantasins gränsland

Den underskönt vackra skådespelerskan Maria Bonnevie föddes i Västerås...

Auguste Rahmberg, regissören med film i blodet.

Auguste Rahmberg har Lena Olin som mamma, och Örjan Rahmberg som pappa. Med sådana föräldrar är det kanske inte så konstigt att både talang...

Landrins bil, återförsäljare av premiumbilar.

Landrins bil, som grundades redan 1968, kan stoltsera med att vara en av de allra äldsta bilåterförsäljarna i Sverige. Med filialer över stora delar...

3 ovanliga spartips som du bör implementera i ditt liv

Ett av de viktigaste alternativen för en bra privatekonomi är att skapa en budget och dela in den i olika delar. Mat och transport...