Havets hus en mångfacetterad betydelse

Ibland kan man snubbla över saker som betyder mer än en sak. Ibland betyder ord olika saker fast samma stavning. Ett sådant ord är banan som antingen är en rallybana eller en gul frukt. Kombinationen av två ord kan betyda olika saker för olika personer, havets hus är en sådan.

Snabbfakta om att äga ett hus vid havet

PlaceringOslagbar utsikt
VindOfta blåsigt
Typ av tomtBeror på var i landet man bygger, men ofta bergstomt eller gräs. 
LjudFiskmåsar, båtar (sommartid), badande i närheten, vågskvalp

Lysekil ligger vid havet

För en del för det tankarna till Lysekil i Bohuslän, andra får semesterdrömmar om ett hus nära vattnet. Många är det som uttrycker orden “jag vill ha ett hus vid havet”. För andra är det helt otänkbart, speciellt på västkusten. Saltstänkta fönster lockar inte alls. 

En stilla och dallrande het julimorgon vid havet kan locka många. Likaväl som en svinkall novembermorgon är avtändande för andra. En novemberdag när dimman ligger som en blöt päls och vinden viner runt alla knutar. En del älskar novembervädret vid havet lika mycket som sommaren.

Att köpa ett hus vid havet

Att hitta ett hus vid havet är inte helt omöjligt. Det finns ofta de som är flyttbenägna av en eller annan anledning. Kanske har de tröttnat på att det alltid blåser, eller så är familjesituationen helt förändrad. Då har man sin chans att få tag i ett hus vid havet och uppfylla sin dröm om boendet.

Har man tur, eller otur, beroende på hur man ser det, så kan man få chansen att bygga ett eget hus. Hittar man en vacker strandtomt kan man få möjligheten att bygga hus vid havet. En del vill bara flytta in i ett hus någon redan byggt. Andra går igång på alla cylindrar om man får planera och bygga sitt egna hus. Ett hus som är anpassat och planerat efter byggherren är en dröm för många.

Att bygga hus vid havet eller köpa ett befintligt

Vill man inte bygga ett eget hus så kan man leta på nätet efter hus vid havet till salu. Man kan fundera på var i landet man skulle önska detta drömhem. Kanske är det ett hus vid havet i Skåne man längtar mycket efter? En del letar med söksträngen ”hus till salu Gotland vid havet” för att hitta ett vackert hus på Gotland som man kan rädda.

Det finns alltid risker med att äga ett hus. Marknaden kan gå både upp och ner. Plötsligt kanske ingen vill bo i de gotländska idyllerna längre. Då står man där med ett, förvisso vackert och personligt inrett hus, men med ett hus man inte får sålt. Är man osäker på den punkten så kanske man ska se över andra alternativ.

Semester i ett hus vid havet Skåne eller Italien

Ett alternativ kan vara att överväga att hyra hus vid havet på semestern. Då behöver man inte stanna inom de svenska gränserna. Världen ligger öppen med många hus vid havet som bara längtar efter att någon ska bo i dem. Hyra hus i Italien vid havet är något som blivit ett mer populärt alternativ. Ett glas rött på kvällen från en lokal vingård, lite charkuterier, ljuvlig värme och glada människor. Italien är inte bara pasta och fotboll, utan mycket mer.

Havets hus i Lysekil

Vill man inte åka till Italien för att njuta av ett glas rött så går det bra att göra det på västkusten. I Lysekil finns ett havsakvarium som är värt ett besök. Hos Havets hus i Lysekil kan man ta en rundtur och spana in alla fiskar som finns i havet utanför Sveriges kust. Det är spännande att se djurlivet under ytan i akvarierna. När man behöver en paus så besöker man Verandan, Havets hus bistro. Där finns något för alla smaker att äta och dricka.

Arter från havet som återfinns på Havets Hus Lysekil:

 • Brödsvamp
 • Död mans hand
 • Röd fjäderpenna
 • Större piprensare
 • Blåmussla
 • Blåprickig solbadare
 • Svart sjögurka
 • Vanlig sjöstjärna
 • Blåröd trollhummer
 • Blåskrabba
 • Karamellräka
 • Trollkrabba
 • Blågylta
 • Hälleflundra
 • Randig sjökock
 • Rödspotta
 • Sandskädda
 • Sill
 • Svart smörbult
 • Torsk
 • Storfläckig rödhaj

Generösa öppettider

Havets hus öppettider är generösa för dem som vill besöka havsakvariet. Endast ett par dagar om året har de stängt, resten av tiden kan man njuta av havslivet under ytan. Har man tur, när man sitter i bistron, så kanske de passande nog spelar Ett hus vid havet med Marie Fredriksson i högtalarna. Njut av den ljuvliga maten och utsikten och bara känn att livet leker i Lysekil!

Senaste

Auguste Rahmberg, regissören med film i blodet.

Auguste Rahmberg har Lena Olin som mamma, och Örjan...

Faith Kakembo – med en stark tro kommer man långt 

Som en blixt från klar himmel damp Faith Kakembo...

Landrins bil, återförsäljare av premiumbilar.

Landrins bil, som grundades redan 1968, kan stoltsera med...

3 ovanliga spartips som du bör implementera i ditt liv

Ett av de viktigaste alternativen för en bra privatekonomi...

Nyhetsbrev

Auguste Rahmberg, regissören med film i blodet.

Auguste Rahmberg har Lena Olin som mamma, och Örjan...

Faith Kakembo – med en stark tro kommer man långt 

Som en blixt från klar himmel damp Faith Kakembo...

Landrins bil, återförsäljare av premiumbilar.

Landrins bil, som grundades redan 1968, kan stoltsera med...

3 ovanliga spartips som du bör implementera i ditt liv

Ett av de viktigaste alternativen för en bra privatekonomi...

iGaming i Sverige: Påverkan på ny teknik

När det kommer till branscher som haft stor inverkan...

Auguste Rahmberg, regissören med film i blodet.

Auguste Rahmberg har Lena Olin som mamma, och Örjan Rahmberg som pappa. Med sådana föräldrar är det kanske inte så konstigt att både talang...

Faith Kakembo – med en stark tro kommer man långt 

Som en blixt från klar himmel damp Faith Kakembo ned i Melodifestivalen 2020. Med en röst utan dess like och en härlig utstrålning frågade...

Landrins bil, återförsäljare av premiumbilar.

Landrins bil, som grundades redan 1968, kan stoltsera med att vara en av de allra äldsta bilåterförsäljarna i Sverige. Med filialer över stora delar...