Hur gör man pannkakor

Pannkakor är både billigt och gott

Om man vill spara in på pengar är det verkligen lönt att lära sig hur man gör pannkakor. Ingredienserna är få och billiga, och det känns lyxigt och mysigt med hemlagad mat. Du vet att det inte finns några främmande tillsatser i dina egna pannkakor, och alla kan äta sig mätta till en låg kostnad.

Du behöver för grundreceptet:

  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 kryddmått salt
  • Smör till stekning 

Gör så här:

  • Knäck äggen och lägg dem i en bunke.
  • Vispa sönder äggen.
  • Häll i 4 dl av mjölken.
  • Häll i saltet.
  • Häll i vetemjölet och vispa hela tiden.
  • Häll i de sista 2 dl av mjölken.
  • Nu är smeten klar. Låt den stå och svälla cirka 10 minuter i bunken, så blir pannkakorna fylligare och bättre. 

Stekningen gör du så här:

  • Stek pannkakorna i smör, så blir de godast.
  • Ta en rejäl klick smör, ca 2 matskedar, i stekpannan och låt det smälta.
  • Häll sedan det mesta av det smälta smöret i bunken och vispa om.
  • Häll ca tre stora slevar smet i varm stekpanna och grädda den första pannkakan.
  • Ta gärna lite smör i stekjärnet före varje ny pannkaka, så släpper de lättare.
  • Lägg upp pannkakorna ovanpå varandra på ett fat. Det brukar bli ungefär sju pannkakor på varje sats av grundreceptet. 

Dubbelt så mycket ger mat för frysen

När du är färdig med pannkakorna och bunken är tom kan du göra om proceduren direkt. Knäck ägg i skålen och gör likadant som i första omgången. Det tar en liten stund, men det är väl investerad tid, för nu får du också pannkakor som du kan frysa in. Att göra dubbelt så mycket mat på en gång är smart, för man har ändå alla saker framme. Planera in så att du alltid har gott om ägg, mjöl och mjölk hemma. 

Goda och billiga tillbehör

Många tycker om att ha strösocker, sylt eller nutella på pannkakorna. Man kan ha något av detta och rulla ihop pannkakorna. Det är perfekt utflyktsmat, för de kan även ätas kalla. Färska eller frysta bär är också gott till pannkakor. Det blir extra lyxigt hemma med vispad grädde eller en klick vaniljglass.