Hur länge håller tillagad lax i kylen?
Det är nog en fråga som alla hemmakockar ställt sig själva en gång i tiden, ’hur länge håller tillagad lax i kylen’? Det är en viktig fråga som vi tänker ta itu med nu. Håll i hatten, vi skal dyka ner i världen av tillagad lax!
Typ av Mat | Hållbarhet i Kyl | Hållbarhet i Frysen |
---|---|---|
Tillagad Lax | 3-4 Dagar | Upp till 6 månader |
Rå Lax | 1-2 Dagar | Upp till 9 månader |
Rökt Lax | 5-7 Dagar | Kan ej frysas |
Lax Hållbarhet – Lite Fakta
Som huvudregel kan tillagad lax hålla i kylskåp mellan 3-4 dagar vid lämplig kyltemperatur, det vill säga, under 5 grader Celsius. Efter denna tid börjar kvaliteten på fisken att minska och risken för matförgiftning ökar.
Förvara laxen rätt
För att maximera hållbarheten bör du lägga fisken i en lufttät behållare eller försluta den ordentligt med plastfolie. Varför, undrar du kanske? Jo, det hindrar bakterier att komma in, och fisken blir inte utsatt för andra lukter eller smaker i kylen.
Lösa upp lax från frysen
När det gäller upptining, bör lax alltid tinas i kylskåpet och inte vid rumstemperatur. Detta hjälper till att förhindra tillväxten av skadliga bakterier. En gång tinad bör den konsumeras inom 24 timmar.
Slutförande
Det är alltså viktigt att komma ihåg att om du har några tvivel om själva maten som hur den luktar eller ser ut, är det bäst att kasta det än att riskera matförgiftning. Bättre säkert än ledsen, eller hur? För att sammanfatta: tillagad lax håller i 3-4 dagar i kylen och upp till 6 månader i frysen. Lycka till med din laxhantering!