Mattias Flink – en militär blir massmördare

Masskjutningar har blivit allt vanligare i hela världen. De som utför dessa avskyvärda dåd tycks få inspiration från varandra. Sociala medier hjälper till att sprida idéer. Och efter att skjutningarna har utförts väljer många av mördarna att ta sina egna liv. Men denna bild stämmer inte vid den masskjutning som ägde rum i Falun den 11 juni 1994 och som utfördes av fänriken Mattias Flink.

Några fakta om Mattias Flink

Född1970 i Falun
UtbildningUtexaminerad som fänrik 1993
Känd förMassmord på 7 personer
StraffLivstids fängelse som sedan tidsbestämdes till 36 år
Frisläppt2014

Mattias Flink – barndom och uppväxt

Dramaturgin vid ett massmord verkar vara densamma oavsett i vilket land och i vilket sammanhang morden har skett. Samhället och kyrkan ställer upp med krisgrupper. Blommor tänds vid platsen för dåden och människor ges möjlighet att uttrycka sin sorg och sin avsky för mördaren. Och sedan uppstår alltid frågorna, vem som utfört mordet och hur mördarens motiv sett ut och om morden skett i samarbete med någon. I många fall leder frågorna till att morden förklaras av mördarens olyckliga barndom och trassliga uppväxt. Som om det skulle ge rätt att skjuta ihjäl människor besinningslöst. Mattias Flinks liv har skildrats i en dokumentär och givetvis har han beretts tillfälle att framträda på Nyhetsmorgon i TV. 

Mattias Flink växte upp i Falun. Hans mamma var hemmafru och hans pappa var anställd som chef för vapenverkstaden vid en militär anläggning i hemstaden. En trygg och ordnad uppväxt för en ung man, kan tyckas. Men i tidig ålder komplicerades uppväxten för Mattias. Hans föräldrar skildes och han kom att bo hos sin pappa. Men han kunde hela tiden träffa sin mamma, som skaffat en bostad endast några hundra meter från Mattias och hans pappa. Naturligtvis visar utredningen efter morden att Mattias lidit skada av föräldrarnas skilsmässa.

Utbildning och karriär inom det militära

Redan i unga år tycks Mattias Flink vara inriktad mot en karriär med inslag av teknik, vapen och disciplin:

  • Engagerad i scoutrörelsen i tidig ålder
  • Gymnasial utbildning med elmekanik
  • Engagerad i FBU (frivillig befälsutbildning)
  • Militär grundutbildning på Dalregementet i Falun
  • Officersutbildning i Umeå
  • Fänrik och anställd vid Försvarsmakten år 1993

Mattias hade ett stort intresse för vapen och hade flera vapenlicenser. Att han kom att intressera sig för vapen behöver inte vara särskilt förvånansvärt med tanke på faderns yrke. Måhända går intresse för vapen och det militära i arv mellan olika generationer. 

Mattias Flink och natten för masskjutningen

Flinks mental hälsa uppges enligt hans förundersökningsprotokoll, eller fup, under våren 1994 ha genomgått en förändring. Han blev våldsam och konsumerade dessutom en rejäl mängd alkohol. Han visade också klara tecken på svartsjuka. På kvällen den 10 juni drack han sprit tillsammans med en kollega. De gick därefter ut på stan i Falun. På en restaurang stötte de ihop med Mattias Flinks flickvän Eva. Hon insåg att fästmannen var berusad och bad kollegan att hjälpa Mattias hem. Men Eva och Mattias blev ovänner och hans flickvän bestämde sig för att gå till polisstationen för att anmäla Mattias. Förhållandet mellan dem hade uppenbarligen knakat i fogarna under en tid.

Något slog uppenbarligen slint i Mattias Flinks huvud under kvällen. Han gav sig iväg till sin arbetsplats i berusat tillstånd och bytte om till fältuniform samt utrustade sig med en automatkarbin 5. Under dagen hade Dalregementet haft en kurs för bland annat Lottakåren. Några av deltagarna hade avslutat dagen på krog och var på väg hem till inkvarteringen på regementet. På väg hem mötte de sitt öde i form av Mattias Flink och blev offer för hans psykos. Han hade lämnat sin arbetsplats och promenerade in mot staden och sköt vilt omkring sig. Tyvärr var han en duktig och välutbildad skytt och sammanlagd dödades sju personer och tre skadades allvarligt.

Rättslig påföljd för Mattias Flink

Mattias Flink greps på natten för morden. Två poliser upptäckte honom och anmodade honom att lägga ner sitt vapen. Det gjorde han inte och poliserna tvingades till verkningseld och sköt honom i höften. Mattias Flink ställdes inför rätta. Den stora frågan var om hans psykotiska tillstånd till följd av alkoholintag skulle lindra hans straff. Det tyckte tingsrätten, men i högre instanser dömdes han till livstids fängelse.

Mattias Flink har suttit på flera anstalter. Han har genomgående skött sig väl, vilket sannolikt förklarar att han fått sitt straff tidsbestämt. Vad Mattias Flink gör idag efter att han blivit frigiven? Som många andra tidigare brottslingar har han beviljats namnbyte och arbetar idag bland annat med trädfällning.